GEBAK

image-392103-AARDBEIENTAART-c9f0f.w640.jpg
AARDBEIENTAART MET VANILLEVULLING
Nodig:
Deeg: 125 g boter op kamertemperatuur - 90 g bloemsuiker - 1 ei - 30 g amandelpoeder - 250 g glutenvrije bloem (Schar) - snuifje zout
OF 1 rol glutenvrij taartdeeg (Herta)
Vulling: 5 dl melk - 1 vanillestokje - 4 eieren - 100 g rietsuiker - 50 g puddingpoeder - 1 blaadje gelatine - 2,5 dl room  - 400 g aardbeien - bloemsuiker

Bereiding: 
Zelf deeg bereiden? Doe de malse boter in de mengpot van een mengmachine. Voeg 90 g bloemsuiker toe en 1 ei. Meng goed. Voeg het amandelpoeder toe en meng goed. Voeg dan de bloem  beetje bij beetje toe. Roer tot je een homogeen deeg krijgt. Voeg tenslotte nog een snuifje zout toe en meng verder. Kneed het deeg tot een bol en verpak in versheidsfolie. Zet minstens 60 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf een taartvorm in met boter en bepoeder met een laagje glutenvrije bloem. Strooi ook bloem op het werkvlak en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm met het kruimeldeeg. Druk het stevig aan. Als het breekt, kan je het altijd nog een beetje "plakken".  Bedenk de bodem en de randen van de taartvorm met een vel bakpapier. Giet bakgewichtjes of baklinzen op de bodem. Bak de taartbodem blind in de oven gedurende 20 à 25 minuten. Verwijder daarna de baklinzen en laat het gebak afkoelen. 
Verwarm de melk. Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe deze, samen met de pulp bij de melk. Scheid de eieren, we gebruiken alleen de dooiers. Doe de 4 dooiers in een kom en voeg de rietsuiker toe. Klop schuimig. Voeg de vanillepoeder toe en klop nog eens goed op. Verwijder de vanillepeul uit de melk. Schenk een klein beetje van de melk bij het eimengsel en roer goed. Voeg dan dit mongsel toe aan de hete melk. Breng aan de kook en blijf goed roeren tot de pudding gebonden is. Bedek met vershoudsfolie zodat er geen velletje ontstaat. Laat de pudding afkoelen. Week gelatine gedurende 10 minuten in koud water. Klop de room op tot de dikte van yoghurt. Verwarm een beetje van de opgeklopte room room in een pan en los daarin de gelating op.  Schek de room met de gelatine bij de half opgeklopte room en roer goed ondereen. Schep dan de lauwe pudding onder de room, beetje bij beetje. Roer goed tot je een luchtige vanillecrème hebt.  Giet deze in taartvorm en laat 2 uur opstijven.  Spoel de aardbeien, laat uitlekken. Verwijder de kroontjes. Bedek de taart met de aardbeien.

Je kan dus ook werken met een kant-en-klaar deeg en een gewone vanillepudding.