Bedriegt den boer

Bedriegt den boer

Heerlijk recept van Karolas Kitchen.

Wel veel werk, maar ideaal om op een winterse dag ontspannen in de keuken bezig te zijn.

Nodig voor een grote ovenschaal

200 g aardappelen - 1 kleine bloemkool (800 g) - 175 g veggie gehakt - 1/2 savooikool (groene kool) - 2 trostomaten - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 3 wortelen - sap van 1/4 citroen - cayennepeper - 1/2 tl gedroogde tijm - 1/2 tl gerookt paprikapoeder - 65 g ketchup - 1 tl sojasaus - 1 tl balsamicoazijn - 90 ml (plantaardige) melk - 1 el mosterd - nootmuskaat - 30 g parmezaanse kaas - olijfolie - peper - zout

Bereiding

Snipper de ui fijn en snijd de wortelen in kleine blokjes. Verwarm olijfolie in een kookpot en roerbak de ui enkele minuten, tot deze glazig wordt. Voeg de wortelen, de geperste look, versgemalen zwarte peper en zout toe, schep goed om en laat met het deksel op de pot zo’n 15 minuten stoven op een laag vuurtje. Roer regelmatig om.

Breng een kookpot met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Hak ook de bloemkool in grote stukken. Kook de aardappelen samen met de bloemkool door en door gaar, in ca. 10 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken). Giet af en zet even opzij.

Snijd intussen de trostomaten in kwarten en mix ze tot moes.

Voeg de tijm en het gerookte paprikapoeder bij de wortelen, schep goed om en laat zo’n halve minuut verhitten. Schep vervolgens de gepureerde tomaat, de ketchup, sojasaus, balsamicoazijn en chilivlokken bij de groenten. Roer goed om, tot deze saus kookt. Draai het vuur uit, schep het vegetarisch gehakt erdoorheen en verdeel het gehakt-groentemengsel over de bodem van een diepe ovenschaal.

Snijd de savooikool in kwarten en vervolgens in reepjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in de vrijgekomen kookpot (afwassen hoeft niet) en voeg de savooikool toe. Stoof deze op een laag vuur gaar in 10 minuten. Zet het deksel hierbij op de kookpot, maar roer regelmatig om. (Voeg indien nodig 1 à 2 eetlepels water toe, als je kool dreigt aan te branden.)

Werk intussen de puree af. Voeg de melk, mosterd en voldoende peper, nootmuskaat en zout bij de aardappelen en bloemkool. Plet met behulp van een pureestamper tot een gladde of grove puree, zoals je wenst. Schep er tot slot de Parmezaanse kaas doorheen. Proef! Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers als je dat nodig vindt.

Verwarm de grill van de oven voor op 230°C.

Doe citroensap onder de savooikool en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het savooikoolmengsel over de gehaktlaag in de ovenschotel en druk licht aan. Verspreid daaroverheen de puree. Plaats de schotel 5 à 10 minuten onder de grill, tot de puree goudbruin kleurt en serveer. Smakelijk!

Share by: