Voedselintolerantie

Voedselintolerantie

 Indien de dokter nog geen diagnose heeft gesteld en er geen trigger tot uiting komt bij de anamnese, wordt er gedurende enkele weken een voedings- en klachtendagboek bijgehouden. De vermoedelijke trigger wordt dan gedurende 4 weken vermeden. Indien de klachten na deze 4 weken van eliminatie verdwenen zijn of sterk verminderd, wordt de trigger terug geherintroduceerd. Als de klachten terug optreden, kunnen we de diagnose stellen en starten met de drempelwaarde te bepalen.

Indien na 4 weken de klachten niet verbeterd zijn, gaan we kijken na of we een ander weg kunnen inslaan.

Tijdens de eliminatiefase ontvangt je een overzicht van voedingsmiddelen die je kan blijven eten. Ik leer je jouw lievelingsvoedingmiddelen te beoordelen a.h.v. hun etiket . Indien nodig, zoeken we naar alternatieven zodat jouw voeding lekker en nutririoneel volwaardig blijft. We gaan ook het

darmmicrobioom trachten te verbetern aangezien dat ook vaak een belangrijke functie heeft. Daarnaast ontvang je recepten om je op weg te helpen. en tips om jouw sociale leven "on the road" te houden. Verder besteed ik aandacht aan het mentale luik aangezien een voedselintolerantie ingrijpend kan zijn voor zowel de persoon in kwestie als voor de omgeving. 


Ik begeleid reeds meer dan 25 jaar mensen met voedselintoleranties. Bij de meeste mensen lukt het om de trigger(s) te identificeren. Soms is het wel zoeken naar een speld in een hooiberg!

Graag een afspraak

Indien het lichaam een ongewenste reactie geeft zonder betrokkenheid van het immuunsysteem, dan spreken we van een intolerantie. In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid gegeten hebben om een reactie uit te lokken. Dat is de grenswaarde of de tolerantiegrens. Die is voor iedereen verschillend. De symptomen komen vaak ook traag op gang, tot zelfs 3 dagen na consumptie van de trigger (uitlokker).

Enkel lactose-intolerantie kan via een lactose-blaastest vastgesteld worden.  Voor de andere intoleranties bestaan er geen wetenschappelijk onderbouwde testen. Daar werken we altijd met elimineren en herintroduceren.

We onderscheiden een intolerantie door malabsorptie en een pseudo-allergie. 

Malabsorptie

Bij een malabsorptie worden de klachten veroorzaakt door een overmaat aan een bepaalde  koolhydraat in de darmen. De bekendste voorbeelden zijn lactose- en fructosemalabsorptie. De lactose (melksuiker) wordt niet of onvoldoende afgebroken en opgenomen door een tekort of het ontbreken van het enzym lactose. De fructose (vruchtesuiker) wordt niet of onvoldoende opgenomen door een tekort of het ontbreken van een transporteiwit. De suikers komen dan onverteerd in de dikke darm waar ze gaan gisten met de klachten tot gevolg.


Darmklachten kunnen ook veroorzaakt worden door FODMAP's. Dit zijn bepaalde  koolhydraten.vezels, waaronder ook lactose en fructose, die niet of slechts gedeeltelijk verteerd worden en daardoor bij mensen met gevoelige darmen (PDS) klachten kunnen veroorzaken. Tegenwoordig wordt het FODMAP arme dieet ook ingeschakels bij andere maag- en darmklachten.


Pseudo-allergie

Een pseudo-allergie kan een reactie zijn op een natuurlijke stof in de voeding of op een additief (E-nummer). Er ontstaan dezelfde klachten als bij een allergie, het mechanisme is echter nog niet gekend. We gaan de trigger(s) zoeken met elimineren en herintroduceren. Mogelijke triggers zijn benzoaten, sulfieten, nitraten/nitrieten, citroenzuur, histamine, tyramine, kleurstoffen en smaakversterkers.

Graag een afspraak




Traject lactose-intolerantie: 180 euro

= startconsult (60 min) + 3 vervolgconsulten (30 min)

persoonlijk traject


info lactose-intolerantie -voedingsmiddelenlijst - etiketten lezen -

alternatieven zoeken - receptenbundel - bereidingtips -

nutritionele opvolging - verbeteren darmmicrobioom -

voedings- en klachtendagboek - handvaten voor school/werk/feestjes/restaurantbezoek/vakantie/uitstapjes

 - bepalen drempelwaarde


Ik wil dit traject starten!
Share by: